Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Donuts, linnen en koffie bij De Wit Wasserij

Door Jurgen Smit 30 juni 2017

Tussen de groen bekleedde muren van De Wit Wasserij zit Mark Nijhuis aan een tafeltje. Daarachter bevindt zich een deur naar een ruimte met veel grote wasmachines. “De afgelopen jaren is er in Nijmegen zoveel positief veranderd. De strandjes, het Honigcomplex, veel mooie dingen.” vertelt Mark. En dan hebben we De Wit Wasserij nog niet eens genoemd.

Credible

Mark is absoluut geen nieuwkomer in de horeca. Naast De Wit Wasserij is hij, samen met zijn vriendin Loes de Kort, ook eigenaar van Credible. “Mijn droom was altijd al om een hotel te hebben. Het is een ander soort horeca als mensen bij je blijven slapen. Je ziet ze ’s ochtends en ’s avonds, je deelt gewoon meer. Met Credible heb ik die droom verwezenlijkt. Er is zoveel te doen hier in de buurt, je ziet ook dat gasten dat heel leuk vinden.”

Interieur van De Wit Wasserij

De Wit Wasserij

In het pand naast Credible zat een tijd lang café In Den Hertog, wat een heel ander publiek trok dan Credible. “Toen het pand naast ons vrij kwam was dat echt een kans. We wilden een nieuw soort horeca met een dag en avond functie. Geen standaard koffietent maar wel echt wat anders dan Credible.”

Vorig jaar gingen Mark en Loes op vakantie naar Canada. Ze waren allebei toe aan een fatsoenlijk kopje koffie in plaats van een bak slappe filterkoffie. Een paar locals tipten een wasserette in de buurt. “Er was niks gezelligs aan de ruimte, maar de koffie was er heerlijk. En omdat mensen er ook hun was aan het doen waren had je meteen veel reuring. Toen dachten we: dit moeten we in Nijmegen ook doen. In het begin werd er wel wat vreemd gekeken, maar nu hebben we een grote groep vaste mensen die hier komen wassen en een kopje koffie komen drinken. Het is echt een sociale ontmoetingsplek geworden.”

De Wit Wasserij
De wasmachines in De Wit Wasserij

Integratie op de arbeidsmarkt

Oké, De Wit Wasserij is dus een koffiebar, je kunt er een biertje drinken, een heerlijke huisgemaakte donut eten en een wasje draaien. Maar wat niet iedereen weet is dat De Wit Wasserij zich ook inzet voor vluchtelingen. “In Lent zit een vluchtelingenopvang. We zijn nu aan het werk met een groep Eritrese jongens die daar verblijven en op woensdag bij ons werken. Het was een heel gedoe om dat te regelen met het UWV, maar die jongens vervelen zich natuurlijk enorm en hier kunnen ze echt wat betekenen. Door bij ons te werken krijgen ze meer inzicht in de Nederlandse arbeidsmarkt, de cultuur op de werkvloer en ze kunnen aan hun C.V. werken. Er zijn ook doorgroeimogelijkheden bij de horeca of in de keuken. Ik had verwacht dat het cultuurverschil wel merkbaar zouden zijn, maar eigenlijk valt dat heel erg mee. Het gaat het echt goed!”

 

De Wit Wasserij

Een greep uit het assortiment donuts van de Wit Wasserij

Samenwerken

Het is natuurlijk een uniek concept, een donbutbar combineren met een wasserette. “Veel horecaondernemers uit de binnenstad laten door ons hun was doen. Maar ook de donuts lopen goed, er wordt veel besteld via onze webshop voor bruiloften en traktaties.”

Mark is met name erg tevreden over het sociale aspect van De Wit Wasserij. “Horeca verbroedert. Men gaat er steeds vaker op uit om dingen buiten te deur te doen, het concept horeca is echt in beweging. Ik vind het mooi om te zien dat men samenwerkt, dat de Eritrese jongens zo integreren in het team. Ik hoop over een paar jaar dit concept nog verder uit te kunnen rollen in meerdere steden in Nederland.” Hopelijk nemen ze de donuts mee. <3


Meer over De Wit Wasserij ontdekken?

De Wit Wasserij cafés

Gesloten09:00 - 23:00

Hertogstraat 5, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

adv.