Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hovenier Bjorn gaat Café Samson overnemen: “Ooit wil ik hier ook eten gaan serveren”

Door Jurgen Smit 5 oktober 2018

Niet alleen is Café Samson misschien wel Nijmeegs bekendste horecazaak, ook is de ondernemer van deze week een speciale: Bjorn Boschman. De 37-jarige Nijmegenaar is officieel nog niet de eigenaar van Café Samson, maar wordt de komende jaren door Frits Cleijne klaargestoomd als zijn opvolger.

Rommeldag

Aan een tafeltje midden in het – dan nog – rustige café vertelt Bjorn zijn verhaal. Hij was bezig met de administratie op zijn ‘rommeldag’, de woensdag. “Ik werk hier nu 7 jaar. Vijf dagen in de week werk ik ’s avonds en ’s nachts en op woensdag doe ik de rest. Dat is vrij pittig, maar op dit moment vind ik het wel prima zo. Het voordeel is dat ik overdag meestal vrij ben, dus ik zie mijn kinderen vaker dan een gemiddelde vader.”

Opvolger Frits

Bjorn was een paar jaar geleden aan het werk toen eigenaar Frits hem vroeg om op lange termijn zijn zaak over te nemen. “Dat is natuurlijk een hele eer. Hij verkoopt het niet zomaar, maar zocht wel een opvolger. Nu ben ik vooral nog heel veel van hem aan het leren. We runnen de boel steeds meer samen en op lange termijn neem ik het stokje over. Dat duurt trouwens nog wel even hoor, er is nog geen datum.”

Hovenier

Toen Bjorn bij Samson ging werken, had hij totaal niet de intentie om er ooit een keer aan het roer te staan. “Sterker nog, ik ben eigenlijk hovenier. Ben ooit een keer via mijn broer in de horeca beland. Natuurlijk is later wel de droom ontstaan om ooit iets voor mezelf te beginnen, maar op deze manier had ik het niet gedacht. Maar ja, zo gaat dat in de horeca.”

Over een paar jaar is Bjorn de nieuwe eigenaar van Café Samson. Foto: indebuurt

Divers café

Café Samson, dat al in 1925 werd opgericht, is al decennia een toonaangevende zaak in Nijmegen. Het mooiste vindt Bjorn het publiek dat op het café af komt. “Dat is zo divers. Jong, oud, student, bejaard. Iedereen komt hier. De een voor koffie en de krant en de ander voor goede speciaalbieren. Dat maakt het zo leuk en bijzonder hier.”

Concurrentie

Volgens Bjorn moet je altijd waken voor concurrentie, zelfs café Samson. “Alleen hebben wij één belangrijk wapen. De sfeer die hier hangt, kun je niet kopen. Dat komt met de jaren. Zelfs als hier niemand zit, hangt er al een bepaalde warme sfeer. Dat kun je niet kopiëren.”

Speciaalbierhoofdstad

Ooit was café Samson een van de weinige kroegen in Nijmegen met een behoorlijk aanbod in speciaalbieren. Tegenwoordig doet iedere kroeg hier aan mee. “Maar wij zijn nog steeds toonaangevend als het gaat om craftbeer en samenwerkingen met lokale brouwerijen. Die zijn er ook steeds meer. Ik hoor van gasten ook steeds vaker dat Nijmegen echt de speciaalbierhoofdstad van Nederland aan het worden is.”

Bjorn van Samson
Bjorn poseert in de mini-keuken van Café Samson. Foto: indebuurt

Samson van de toekomst

Natuurlijk is Bjorn nog niet de eigenaar en dat kan ook best nog wel even duren, benadrukt hij. Maar toch durft hij al wel vooruit te kijken. “Tegenwoordig willen mensen eten, ook in de kroeg. Met onze huidige keuken, meer een hokje, kunnen we dat gewoon niet. Dus ik hoop ooit de keuken uit te breiden en meer met eten te doen. Een andere droom is om hier uiteindelijk alle bieren op fust te hebben. Daar heb je behoorlijk wat ruimte voor nodig, maar het is wel goedkoper en schoner. Maar goed, voorlopig moeten we het nog even met dit keukentje doen.”


Meer over Café Samson ontdekken?

Café Samson cafés

Geopend10:00 - 02:00

Houtstraat 4, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

Lees ook

Speciaalbier drink je in deze bruine kroegen in Nijmegen

Nijmegen staat bekend om de hoge mate van consumptie van speciaalbieren. We hebben een meerdere spec...
biertje

Proost! 5x hier bestel je een lekker biermenu in Nijmegen

Op héél véél plekken in Nijmegen geniet je van overheerlijke speciaal biertjes. Bij veel café's is e...
koffie Nijmegen

Hier in Nijmegen drink je de allerlekkerste koffie (volgens jullie)

Er zijn heel veel leuke horecaspots in Nijmegen waar je een goede kop koffie kunt drinken. Wij vroeg...

 

adv.