Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Koopman: Jos Smit van de Lusemert op de Grote Markt

Door Jurgen Smit 21 juni 2017

In de rubriek De Koopman gaan we langs bij iemand die een specifiek product verkoopt. Deze week hebben we de rubriek letterlijk genomen en zijn we naar de Lusemert (Nijmeegs voor vlooienmarkt) geweest. Elke maandag tussen 9:00 en 14:00 uur kun je nog ouderwets snuffelen langs allerlei kraampjes. Hoe lang dat nog kan is echter de vraag. “Er komen geen nieuwe mensen meer bij. Ik ben met mijn 63 jaar de jongste kraamhouder.” zegt koopman Jos Smit.

Van de Waagh naar de Grote Markt

Jos staat al 22,5 jaar lang elke maandagmorgen op de Lusemert. Zijn overbuurman staat er al 52 jaar. De Lusemert is al tientallen jaren een begrip in Nijmegen. Hoe lang de markt nog blijft is de vraag vertelt Jos. “Vroeger liep de markt helemaal rond de Stevenskerk. De minst favoriete plekjes waren om het hoekje bij de Waagh. Daar moest je als koopman beginnen. Als iemand van de markt ermee ophield, schoof de hele rits een stukje op en kwam de nieuwe weer onderaan te staan.”

Lusemert
Een foto van de Lusemert in 1939. Foto: https://www.facebook.com/NijmegenToen/

Geschiedenis en Antiek

Jos handelt in antiek. Zijn winkel Amaretto Antiek ligt aan de Ganzenheuvel, daar komen de meeste inkomsten vandaan. Op maandagochtend zijn een aantal (kleinere) waren uit zijn winkel te koop bij zijn kraam op de Lusemert. “Ik was altijd ambtenaar en op een gegeven moment besloot ik het over een andere boeg te gooien. Ik heb een grote voorliefde voor geschiedenis en ook voor antiek.” Het meest bijzondere item dat Jos ooit verkocht? “Dat is moeilijk te zeggen, maar ik had ooit 17e eeuwse wijnflessen te koop in de winkel. Dat is wel echt bijzonder.”

Lusemert
Artikelen in de kraam van Jos bij de Lusemert

Reizen en speuren

Om mooie spullen te vinden moet Jos vaak reizen. “Ik ga zelf veel naar marktjes om rond te kijken. Maar dan wel heel vroeg, soms om 6 of 7 uur, want dan zijn de mooie spulletjes er nog.” Zolang zijn gezondheid het toeslaat blijft Jos een trotse marktkraam beheerder. “We hebben veel contact met zijn allen. Ik ken alle ondernemers hier goed want we staan er allemaal al jaren. De vraag is alleen hoe lang nog, want het dunt wel erg uit. Samen met de gemeente zijn we nu aan het nadenken over manieren om de Lusemert nieuw leven in te blazen.” En wij hopen dat dat lukt, want zo’n oer-Nijmeegs initiatief willen we niet zien verdwijnen!Meer over De Koopman: Jos Smit van de Lusemert op de Grote Markt ontdekken?

De Koopman: Jos Smit van de Lusemert op de Grote Markt


Meer over

De Koopman

adv.