Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Koopman: Billy van de Bierhoeder over zijn schat aan speciaalbieren

Door Jurgen Smit 31 mei 2017

Op de deur van de nog gesloten bierspeciaalzaak de Bierhoeder hangt een briefje met een telefoonnummer waarop Billy Engels, eigenaar, te bereiken is. Hij zit namelijk tot de winkel open gaat in de kelder, zijn biervoorraad te sorteren. Zodra hij de luiken van de winkel opent komt er een man vragen of de winkel al open gaat. Hij heeft namelijk een cadeaubon en er staat geen datum op. “Oh joh, dan is ‘ie gewoon altijd geldig!” zegt Billy. 

Van café de Deut naar de Bierhoeder

Zijn favoriete biertje is de alom bekende Orval. En Billy weet er inmiddels wel wat van. Jarenlang was hij barman bij café de Deut. Vier jaar geleden ontstond het idee om de Bierhoeder te beginnen en eind 2014 opende deze speciaalzaak zijn deuren. “In Nijmegen wordt aan de lopende band speciaalbier gedronken in café’s. Maar een winkel waar alleen bier verkocht wordt was er nog niet.”

Bierhoeder
Een deel van het assortiment van de Bierhoeder.

Brouwers

We lusten er op zijn tijd allemaal wel eentje, maar wat is er nou precies zo leuk aan speciaalbier? “Ik dacht altijd dat bierbrouwen makkelijk was, maar het komt heel nauw. Je proeft het verschil tussen een goed en een slecht brouwsel eigenlijk alleen als kenner.” En een kenner is Billy geworden door te praten met brouwers. “Ik heb veel boeken gelezen maar het meeste leer je echt van de brouwers zelf. Die zijn erbij, die maken het.”

 

Stille Nacht Reserva 2010

Het assortiment van de Bierhoeder is zeer uitgebreid. “Ik noem liever geen exact aantal want het wisselt nogal, maar ik heb altijd een gebalanceerd, spannend assortiment van een paar honderd speciaalbieren.” De hardlopers zijn de lokaal gebrouwen Helse Engel van Brouwerij de Hemel, Schneider Tap 5 en Straffe Hendrik. De duurste fles die hij heeft? “De Stille Nacht Reserva 2010, van Dolle Brouwers. Daar heb ik maar één fles van, die gaat weg voor € 69,95. Het is een zware Belgische Ale, gerijpt op houtvaten in Bordeaux.”

 

Bierhoeder
Billy en een fles Stille Nacht Reserva uit 2010.

 

Bierproeverij

Billy heeft nauw contact met lokale brouwerij Oersoep. Van hen krijgt hij het bier altijd de dag dat het afgetapt wordt, zodat het super vers is. Deze zomer vind je de Bierhoeder dan ook op Oersoep Craft Beer Festival en ook op het Mout Bierfestival. Hij organiseert zelf in zijn winkel op elke derde dinsdag van de maand een bierproeverij samen met de Bierverteller. Op die avonden worden bieren geproefd, is er een bierquiz en worden er wetenswaardigheden verteld over, jawel, bier. “Ik vind het heel leuk om me bezig te houden met proeverijen en bijvoorbeeld bier en spijs combinaties. Mijn droom voor de Bierhoeder is om over een tijdje wat minder zelf in de winkel te staan zodat ik mijn handen vrij heb voor nieuwe dingen.” Maar voor nu zijn wij nog heel blij dat deze man met zijn kennis wél zelf in de winkel staat!

 


Meer over Speciaalbierenwinkel de Bierhoeder ontdekken?

Speciaalbierenwinkel de Bierhoeder speciaalzaken

Gesloten12:00 - 18:00

Bloemerstraat 86, Nijmegen

Bekijk meer:speciaalzaken

 

 

Meer over

De Koopman

adv.